mandag 9. november 2009

Stilrettesvette

Jeg har egentlig bare ett spørsmål: hva må til for at elever skal ta til seg kommentarene man gir dem på stiler? Jeg bruker mye tid på kommentarene, og på å forsøke å få elevene til å se nytten i dem. Det ser, dessverre, likevel ut som om veldig mange fortsetter å gjøre de samme feilene. Er det noen som har funnet en god løsning der ute, eller som bare har erfaringer å dele, blir jeg glad. Nå er det derimot ingen vei tilbake. Jobben må gjøres:)

4 kommentarer:

 1. Dette er vel alle læreres lodd i livet... å ha elever som ikke hører på gode råd. Jeg jobber som lærer på høgskole, det er nok litt bedre her... men det hender nok at de samme feilene går igjen og igjen.

  Kanskje det går an å snakke med elevene om dette? Fortelle hva du har oppdaget og undre deg høyt over hvorfor det er slik? Bare et forslag :)

  SvarSlett
 2. Jeg har gitt elevene todelt tentamen i år med tilbakemelding mellom 1. og 2. skriveøkt (uten karakter). Da tror jeg de fleste leste vurderingen og prøvde å følge rådene de fikk. Men slikt tar også tid, og må bety at de kan få færre ulike tekster å prøve seg på totalt. Jeg er likevel relativt positiv til å prøve dette igjen.

  SvarSlett
 3. Har de da hatt del 1 og del 2 på samme dag? Tror kanskje ikke jeg hadde rukket å lese og kommentere 26 stiler på så kort tid. Derimot har jeg ved flere anledninger tatt inn førsteutkast til hjemmestiler, men også det tar mye tid. Det blir som du sier, Ingunn, færre tekster totalt på den måten, men det er kanskje nyttigere uansett?

  SvarSlett
 4. hmmm. gymnaslærarinna mi, og det heitte faktisk gymnas i 2000-2003, kunne gjerne bruke ein time på plenumsdiskusjon av stilar ved utlevering. oppskrifta innebar gjerne at ein eller fleire sterk(e) stil(ar) vart lese opp og grundig kommentert/plukka frå kvarandre. "kan du skrive 'kjærleik er ein fin ting'? er kjærleik ein ting?", "kva meiner du her?", "er dette eit kåseri?", "du valde 'skriv om noko' denne gongen og...". forfattaren må forsvare/forklare seg, andre kan komme med innspel, osb.

  SvarSlett